נכתב בשיתוף משרד עורך דין חגית הלוי

איש מאיתנו איננו אוהב לקבל דו"ח, אולם למרבה הצער אין כמעט מי מאיתנו שלא חווה את ההרגשה הזאת. ההוצאה המיותרת, ויכוח עם השוטרים, הצהרות, טרחה, הסברים ולעתים גם משפטים…

ריכזנו עבורכם כמה עצות להתנהגות נכונה כאשר מקבלים דו"ח על מהירות:

  • ראשית, הימנעו מהצהרות אשר יכולות לגרום בעיות מיותרות, אם וכאשר העניין יגיע לכדי דיון בבית המשפט. זכרו, כי מפעיל מכשיר האכיפה (ממל"ז, למשל) ממלא דו"ח בו הוא מציין את כל מה שקרה בעת הפעלת המכשיר, ובכלל זה התנהגותכם.
  • כאשר יינתן לכם דו"ח המהירות, יראה לכם השוטר את המהירות שנמדדה במכשיר הסקאר או הממל"ז ואת המרחק ממנו נלקחה הדגימה (בין המכשיר לרכב).
  • דו"ח מהירות של  1,000 ₪ כולל גם 10 נקודות.
  • לעתים, בצד דו"ח המהירות, יכול שוטר לתת לנהג פסילה מנהלית. אם הרישיון שלכם נפסל, עליכם להגיש בקשה להחזרתו.
  • את ברירת הקנס חייבים לשלם בתוך 90 יום; לחליפין אפשר לבקש להישפט במהלך 90 הימים מקבלת הדו"ח. חשוב: אם לא מוגשת בקשה להישפט הדבר ייחשב כהודאה במיוחס לכם.
  • חשוב ביותר לא להתעלם מהדו"ח ולטפל בו בהקדם, על מנת שלא יגדל הקנס (לאחר 90 יום יש כפל קנס) וכדי להימנע מהחמרה בענישה.
  • היה וזומנתם למשפט, הנכם מוזמנים לקבלת ייעוץ ללא התחייבות מצידכם.

כל האמור במאמר זה איננו תחליף לייעוץ משפטי בידי עורך דין ואין להסתמך עליו כייעוץ כזה.

שלילת רישיון

רישיון נהיגה יכולים לשלול אחד משלושה:
משרד הרישוי רשאי לשלול את רישיון הנהיגה מעל רף נקודות מסוים, ריבוי עבירות או לעתים על פי המלצת רופא ממכון רפואי לבטיחות בדרכים.
פסילה מנהלית, על ידי משטרה:
30 ימי פסילה בעבירות חמורות, למשל: אי ציות לתמרור "עצור", עבירות מהירות, ועל סיכון הולך רגל.
60 ימי פסילה, במקרים של תאונה אשר נחבל בה אדם או נגרם נזק לרכוש.
90 ימי פסילה במקרים של תאונת דרכים קטלנית, חלילה.
בית המשפט רשאי לשלול את רישיון הנהיגה כעונש, קרי: כאשר אדם מורשע בעבירה פלילית או בעבירה תעבורתית, רשאי בית המשפט להשית, נוסף על כל עונש אחר, גם שלילת רישיון (נוסף על מאסר, עבודות שירות קנס וכו´).
להבדיל מסמכות המשטרה, המוגבלת ל-90 ימי פסילה מנהלית, רשאי בית המשפט לקבוע פסילת רישיון נהיגה עד תום ההליכים. צעד זה יינקט במקרים חמורים ולבקשת התביעה.

האם ניתן לערור על שלילת רישיון?

ערר על שלילת הרישיון בידי משרד הרישוי – ניתן להגיש ערר על המלצת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים. את הערר יש להגיש לוועדת הערר, שנמצאת בבית החולים "תל השומר".

ערר על שלילת הרישיון בידי המשטרה (מנהלית) – ניתן להגיש ערר אל בית משפט לתעבורה. ערעור על שלילת הרישיון בידי בית משפט שלום או בית משפט לתעבורה –  יש להגיש ערעור לבית משפט מחוזי

מה דינו של נהג שמסרב לבדיקת נשיפה, בעבירות נהיגה בשכרות?

נהיגה בגילופין, כלומר תחת השפעת אלכוהול, נתפסת בידי בית המשפט כ"מכת מדינה" ממש. כיוון שכך, רשויות המדינה נותנות עדיפות לאכיפה בעבירות אלה, על מנת למגר את התופעה. החוק מסמיך כל שוטר לעצור נהג – גם ללא סימנים מחשידים או חשש – ולדרוש מהנהג לעבור בדיקת נשיפה.

ישנם הרבה נהגים הסבורים כי אם יסרבו לבדיקה, תישמט הקרקע תחת רגלי השוטר ולא תהיה בידו ראיה כי הם נהגו בשכרות. דא עקא, שבהלכה הפסוקה נקבע כי סירובו של נהג לעבור בדיקת שכרות מחזק את ראיות התביעה נגד הנהג ועצם הסירוב עלול להביא להרשעת הנהג בנהיגה בשכרות – גם אם אין ראיה נוספת לכך.

נתפסתי נוהג במהירות מופרזת, כיצד עליי לנהוג?

ראשית ובניגוד לכל היצרים: אל תתווכחו עם השוטר. בטח ובטח שלא לריב עם השוטר או להרים את הקול. בקשו מהשוטר את הנתונים המדויקים לגבי העבירה (המהירות שנמדדה והמרחק בין מכשיר המדידה לרכבכם). המעיטו בהצהרות ככל האפשר, כי אלה עלולות לגרום נזק בהמשך, אם תבחרו להישפט על העבירה. אם בחרתם לשלם את הקנס, עצם התשלום הוא הודאה באשמה שלא ניתן לערער עליה או לבקש להישפט לאחריה.

מי מוסמך לפסול רישיון נהיגה?

קצין משטרתי בדרגת מפקח ומעלה מוסמך על פי חוק להורות על פסילה מנהלית של רישיון הנהיגה לתקופה של עד 90 יום. בדרך כלל, פוסלים קציני משטרה את רישיונותיהם של נהגים שעברו עבירות מסוימות, כך למשל – נהג שהסיע עובדים בלתי חוקיים ועוד. לפני שפוסלים את רישיון הנהיגה, יזמין המפקח את הנהג לשימוע בתחנת המשטרה. מטרת הליך השימוע היא להציג לקצין המשטרה את הנסיבות המקלות, שבגינן – לדעת הנהג – יש להימנע מפסילת רישיונו.

בית המשפט מוסמך אף הוא לפסול רישיונות נהיגה: הן כחלק מגזר דין (כלומר כעונש על עבירה כלשהי) – וישנן גם עבירות בהן השופט מחויב על פי חוק להשית תקופת פסילה מינימאלית כעונש, למשל: נהיגה בשכרות – אז מחויב בית המשפט להשית 2 שנות פסילה לפחות. בית המשפט מוסמך להטיל תקופות פסילה ממושכות מאוד – אף למשך מספר שנים.

בית המשפט מוסמך גם לפסול את רישיונו של נהג אם ראה בכך צורך עד תום ההליכים נגדו.

גם משרד הרישוי מוסמך לשלול רישיונות נהיגה, מכוח סמכותו בחוק על צבירת נקודות כמפורט בשיטת הניקוד החדשה. בנוסף, משרד הרישוי מוסמך לפסול רישיונות נהיגה של נהגים מסוכנים או פרועים. אם לא תתייצבו לבדיקה רפואית במכון הרפואי לנהיגה אתם מסתכנים בפסילת רישיונכם בידי משרד הרישוי.

מה הדין אם לא תשלמו קנס שהושת עליכם?

בעבירות תעבורה יש לשלם את הקנס בתוך 90 ימים מיום האירוע. במידה ולא תשלמו את הקנס בתקופה האמורה, יראו אתכם כמי שמודים בביצוע העבירה, יירשמו לכם הנקודות הקבועות בחוק לעבירה ותימנע מכם האפשרות לערער בפני שופט. בנוסף לאחר התקופה האמורה, הקנס מוכפל.

האמור בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי אישי ואין להסתמך עליו ככזה.

דילוג לתוכן