הדרך שנחשבת ל-"טובה" ביותר להתגרש, היא באמצעות הסכמה הדדית שנחתמת בחוזה הסכם גירושין מסודר. בהסכם זה מחליטים בני הזוג כיצד יתנהל פירוק התא המשפחתי, וכיצד יבואו לידי ביטוי החובות שלהם זה כלפי זו. גישה זו מחליפה את האופציה הכוחנית יותר הכוללת מלחמה בין כתלי בית המשפט, על שלל עוגמות הנפש וההוצאות הכלכליות הכבדות המאפיינות אותה. בשורות הקרובות נלמד מה כולל הסכם זה ומהי משמעותו לעתיד.
הסכם גירושין – מה הוא כולל ומהם יתרונותיו?
ישנם דברים רבים שיש להחליט לגבם כאשר בני זוג מתגרשים – למשל מה יהיה גובה דמי המזונות עבור הילדים? ומה לגבי מזונות האישה, הסדרי הראייה, חלוקת הרכוש, חלוקת החובות, סוג המשמורת ואפילו מי ייקח את חיית המחמד? כאשר שני הצדדים מגלים רצון הדדי, הרי שניתן לגשר מעל הפערים הקשורים בנושאים השונים, ולנסח יחד איתם הסכם גירושין שכל סעיפיו יכילו את ההסדרים לגבי הפרידה מבחינה כלכלית, נושא הילדים וכל היבט אחר שברצונם לקבוע ולהסדיר מראש. הסכם זה מנוסח ע"י עורך דין (עדיף שיהיה גם מגשר בהכשרתו) ונחתם ע"י שני בני הזוג. לאחר החתימה מאשרים את ההסכם בבית המשפט או בית הדין הרבני וקובעים תאריך לטקס הגירושין הסופי. כל המקרים מוכיחים כי האופצייה של הסכם גירושין חוסכת זמן רב, כמו גם בעלויות הכספיות ועוגמות הנפש הכרוכות בהליכה בדרכים אחרות. בזכות הליך זה בני הזוג אינם חשים ממורמרים לאחר פסיקת שופט או דיין זה או אחר, והיחסים ביניהם אינם מתדרדרים עוד יותר מעבר למהות הפרידה עצמה והמצב הרגשי הנוכחי.
את ההסכם עצמו ניתן לחתום בתיווך עורך דין אחד משותף עבור שני בני הזוג, או "לפצל" את הייעוץ לשני עורכי דין נפרדים.
האם הסכם הגירושין ניתן לשינוי?
על הסכם הגירושין חותמים כאשר לא מופעל לחץ או איום על אחד מבני הזוג, וההליך כולו אמור להתרחש בהדדיות מוחלטת, ללא כוונת זדון או הסתרה. נשאלת השאלה, האם ישנם מצבים מסוימים שבגינם ניתן לבקש את ביטול הסכם הגירושין או פתיחתו לדיון לגבי סעיף\ים אלו או אחרים? התשובה היא שכן, אך חייבת להיות עילה מספקת לכך כגון הטענה של אדם כי הוא חתם על ההסכם מבלי לקבל הסבר מפורט לגבי הסעיפים הכתובים בו, או כאשר הפעילו עליו לחץ מתון ואף איומים על מנת לחתום. חשוב להדגיש כי כל הסכם גירושין ניתן לשינוי בבית המשפט גם כאשר מתרחש שינוי מהותי שבגללו הסעיפים הכתובים כבר פחות רלבנטיים, כגון הגעה למצב של נכות של אחד מבני הזוג, קידום משמעותי בעבודה, גילוי נכס או הכנסה שלא היו ידועים אודות בן הזוג וכו'.