אנחנו חיים במדינת חוק. מה זה אומר, בעצם? זה אומר שאנחנו חיים במדינה שלא רק שיש בה חוקים אלא שעלינו גם לציית להם. אם לא נציית להם למדינה יש כלים להעניש אותנו על כך. החוקים גם נועדו להגן על האנשים החיים במדינה: אם נעבור על החוק ונפגע באנשים אחרים שחיים במדינה הזו הרי שהם יוכלו לתבוע אותנו – להפעיל את החוק כנגדנו כדי שנשלם על כך שהפרנו חוק כלשהו.
מה שיפה בכל הסיפור הזה זה שהחוק נועד להגן גם עלינו. אם מישהו פוגע בנו בכך שהוא עובר על החוק הרי שאנחנו יכולים להפעיל כלים שונים כדי למנוע ממנו לפגוע בנו ואפילו לשלם על הפגיעה. החוק יכול לשמש אותנו גם כדי להשיג דברים שמגיעים לנו: פיצוי על עוול, קבלה בחזרה של מה שנלקח מאיתנו, שמירה והגנה על הזכויות שלנו מפני מי שמאיים עליהם.
כדי שנוכל להשתמש בחוק, כדי שהחוק יהיה אכן שימושי בשבילנו אנחנו צריכים להכיר את החוק הרלבנטי. הבעיה היא שרובנו עדיין לא השקיעו כמה שנים בלימודי משפטים – למרות שלפי כמות עורכי הדין במדינה ייתכן ומדובר במיעוט קטן והולך. במקרים רבים הדרך היחידה העומדת בפנינו להשתמש בחוק היא להיעזר במי שכן למד משפטים, במי שמכיר את החוק ואת הכללים של מערכת המשפט: עורכי דין.
האם זה אומר שאין לנו כל דרך לדעת מה החוק במקרים מסוימים שנוגעים לנו? בואו נכיר כמה מקומות שבהם תוכלו לדעת מה אומר החוק בנוגע לנושאים שנוגעים לכם.
המקום הראשון לחפש הוא כמובן באתר של משרד המשפטים. לצד הפרסומים של חקיקות חדשות ושל תקנות שמפורסמות באופן רשמי ניתן גם למצוא את ספר החוקים של המדינה. כך ניתן למצוא כלך חוק וכל תקנה שמרכיבים ביחד את החוק של המדינה. הבעיה היא שמדבור בהמון חוקים וללא ידע מוקדם אולי לא נצליח למצוא את החוק הרלבנטי לגבינו. חשוב להתאזר בסבלנות ולנסות לחפש מידע נוסף על החוק שאותו אנחנו מחפשים כדי לצמצם את האזור שבו עלינו לחפש את המידע הרלבנטי לגבינו.
מידע חשוב נוסף שעשוי להיות שימושי עבורנו הוא מידע על תקדימים – פסקי דין שניתנו במקרים דומים למקרה שלנו. כל פסק דין של כל בית משפט בישראל מתפרסם בקבצים שניתן לעיין בהם בספריות מסוימות ובחלק מפסקי הדין (אם כי לא ישנים) ניתן לעיין באתר של בתי המשפט. גם פה ישנה בעיה: קשה למצוא את פסק הדין שעשוי להיות מעשי עבורנו בתוך הכמות האדירה של פסקי דין שישנם.
מספר אתרים מציעים שירות תמורת תשלום שמאפשר לנו לחפש באמצעות מנועי חיפוש ייעודיים בתוך כמויות המידע האדירות. כך ניתן לצמצם את אזור החיפוש ולמצוא ביתר קלות את מה שנוגע לנו. הבעיה היא, כמובן, שזה עולה כסף.
אז מה עושים? הולכים צעד אחרי צעד ומשתדלים לדעת קצת יותר על החוק במדינת ישראל ועל מערכת המשפט. הבלוג הזה אולי לא איננו תחליף לפקולטה למשפטים אבל אנחנו בכל זאת ננסה לתת לקוראים קצת יסודות, רעיונות, טיפים ועצות כדי שיהיה יותר קל לכם למצוא את דרככם במבוך של החוק ושל מערכת המשפט בישראל.