גירושין ונישואין בישראל נעשים רק בהתאם לדין האישי הדתי החל על בני הזוג. כפועל יוצא, ההלכה היהודית לא מכירה למעשה בנישואין שנעשים בין בני זוג חד מיניים אלא דווקא רואה בכך הפרה בוטה של ההלכה היהודית. אך מנגד, בני זוג מאותו המין זכאים לכל הטבה או זכות שמוקנית לזוג נשוי לפי ההלכה, לרבות להכרה משפטית. לכן, נשאלת השאלה כיצד בני זוג חד מיניים מתגרשים? על כל ההשלכות הנלוות.

על כך, במאמר שלהלן.

מהי ההגדרה לזוג חד מיני?

כפי שהמונח נשמע, כך הוא מתפרש. זוג חד מיני הוא זוג מאותו המין, גבר וגבר או אישה ואישה. כאמור, נישואין וגירושין נערכים רק לפי הדין האישי דתי. גירושין, הם מונח "דתי" לחלוטין, שבמסגרתו, לפי ההלכה היהודית, הגבר "מגרש" את אשתו ומעניק לה "גט". היות ובני זוג מאותו המין אינם יכולים להינשא על פי ההלכה, עצם המונח "גירושין" כלל לא רלוונטי אליהם.

כיצד זוגות חד מיניים יכולים לקבל הכרה?

בישראל ישנה הכרה בזוגות חד מיניים אך לא באופן פורמאלי. כלומר, אין חקיקה שמכירה באופן ישיר בזוגיות חד מינית. ההכרה היא בלתי פורמאלית, ובעיקר יונקת מפסיקה של בית המשפט העליון, ומפרשנות של חקיקה קיימת. ההכרה מתקבלת למעשה בכל מוסד ציבורי, בכל משרד ממשלתי, ובעצם הזכאות לכל זכות כמעט שגם זוג נשוי או זוג לא חד מיני (לא נשוי) זכאי. כמו לדוגמא: זכות להקים משפחה, זכות ליהנות מקצבאות ילדים, זכות לרשת את בן או בת הזוג, להירשם כמוטב בפוליסת ביטוח החיים, אפשרות לקבל משכנתא (בתור בני זוג), ושאר הטבות וזכויות סוציאליות.

גם הזכות להינשא (כזוג חד מיני), מוכרת למעשה בישראל אך לא באופן מפורש. אך יש להבהיר כי גם המונח נישואין, בדומה למונח גירושין, הוא מונח דתי. בני זוג מאותו המין יכולים להירשם בתור נשואים במשרד הפנים, אך זאת ככל שהם התחתנו במדינה זרה המכירה בנישואין חד מיניים (זוגות חד מיניים רבים עושים זאת בקנדה). בד בבד, זוגות חד מיניים יכולים גם לחיות יחדיו בישראל בתור ידועים בציבור (ללא רישום פורמאלי במשרד הפנים) וגם באמצעות צורת חיים זו, לקבל את הזכויות המגיעות לכל בני זוג.

הקמת משפחה?

למען הסר ספק, בני זוג חד מיניים יכולים להקים יחדיו משפחה בישראל. בני זוג מאותו המין יכולים להיעזר בפונדקאות (אישה שלישית היולדת את התינוק בהתאם לחוזה), בני זוג מאותו המין יכולים גם לאמץ ילדים (למרות שהאפשרות הזו עדיין מאוד לא שכיחה בישראל), וגם להוליד ילדים מתרומת זרע (אפשרות שכמובן רלוונטית רק לזוגות חד מיניים- נשים). יוער, שזוג חד מיני המקים משפחה יישא בחובות ובזכויות הרלוונטיות בעת קיום החיים המשותפים, והן בשלב הפרידה לרוב.

האם קיימת חובה לשאת בתשלום מזונות?

כאמור, הקמת משפחה נושאת בחובה שמחה רבה בכל דרך, לרבות כאשר מדובר בבני זוג מאותו המין. אך בעת פרידה, על בני הזוג מוטלות חובות הדומות לבני זוג רגילים, לרבות החובה לשאת בתשלום מזונות, לקבוע הסדרי משמורת.

מזונות ילדים נועדו כדי לאפשר קיום בכבוד של הילדים המשותפים, אין מדובר בתשלום שניתן בהתנדבות, אלא בתשלומים שמיועדים לגידול הילדים המשותפים בכבוד. במסגרת פרידה של בני זוג, יהיה כאמור צורך לקבוע גם הסדרי משמורת. ההורה המשמורן (אשר נושא בעיקר נטל גידול הילדים) הוא אשר יהיה זכאי לקבל דמי מזונות, והוצאות מההורה הלא משמורן.

אומנם, כאשר מדובר בבני זוג חד מיניים, עולה לעיתים השאלה האם אכן יש חובה להטיל מזונות (חובה מן הדין הדתי- אישי) על הורה שהוא למעשה לא בהכרח ההורה הביולוגי. אך פסיקת בתי המשפט לענייני משפחה יותר ויותר מחילה חובה לשאת בתשלום מזונות, והכל תוך בחינה של נסיבות העניין. ככל שמוכח שהייתה בין בני הזוג כוונה להקים משפחה ולגדל ילד משותף יחדיו, תוטל אחריות בתשלום מזונות לטובת הילד. למעשה, בית המשפט בודק אחריות חוזית בין בני הזוג, והאם אחריות כזו קיימת בנסיבות המקרה הספציפי.

חלוקת רכוש בין זוגות חד מיניים?

גם בין בני זוג חד מיניים עשויה להתעורר מחלוקת בעת פרידה בנוגע לחלוקת רכוש משותף (בין אם מדובר בבני זוג שנרשמו במשרד הפנים ובין אם מדובר בידועים בציבור). הכללים המשפטיים בכל הנוגע לחלוקת רכוש בין בני זוג (כמו למשל: חלוקה שווה לרוב, עריכת הסכם ממון ועוד) רלוונטיים גם לבני זוג מאותו המין.

מהי הערכאה המשפטית הרלוונטית לזוגות חד מיניים?

הערכאה המשפטית הרלוונטית לזוגות חד מיניים היא בית המשפט לענייני משפחה. החל מענייני רכוש וחלוקתו בעת פרידה, וכלה באישורים של הסכם ממון, וכן בכל הנוגע לחבות הורית, אימוץ וכיו"ב.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן