שלילת רישיון נהיגה על ידי קצין משטרה או על פי החלטת בית המשפט יכולה להיות בעלת השלכות מרחיקות לכת עבור בעל הרישיון, לפגוע בחיים התקינים ולפעמים גם בפרנסה. ישנם מספר מקרים שבהם מתיר החוק שלילה זמנית או ממושכת – כתגובה על עבירות תנועה חמורות ומסוכנות או לאחר הצטברות מספר רב של נקודות על עבירות מינוריות יותר.

בחלק מהמקרים ניתן להמתיק את העונש או לבטלו בבית המשפט לאחר הצגה מחודשת של הראיות או נסיבות מקלות. לשם כך חשוב להשתמש בשירותיו של עו”ד תעבורה שמצוי בפרטי ההתנהלות הנכונים מול המשטרה ובית המשפט ובאופנים שבהם ניתן למנוע שלילה או לקצר אותה.

באילו מקרים שולל בית המשפט רישיון נהיגה

עבירת תנועה חמורה, כזו שתגיע לדיון משפטי יכולה להיות מעורבות בתאונות דרכים באשמת הנהג שיש בה פגיעה בנפש (פציעה או הריגה) אך גם נסיעה במהירות מופרזת, אי התייחסות לתמרור עצור ומספר עבירות נוספות שהמחוקק הכניס לרשימה מיוחדת יכולות להביא לשלילה ממושכת. נהג שנתפס עובר עבירה מהרשימה המיוחדת לאחר שכבר הורשע בשנתיים האחרונות על עבירה דומה יחוייב בשלילת רישיון אוטומטית לחודשיים לפחות. במקרים של צבירת למעלה מ-36 נקודות על עבירות תנועה יפסוק בית המשפט על שלילה, אך גם כאן יש לעורך דין תעבורה מרחב תמרון קטן שמאפשר לעיתים הקלה בעונש.

פסילת רישיון ופסילה מנהלית

שוטר יכול להורות על פסילת רישיון אוטומטית לתקופה של 30, 60 או 90 יום בהתאם לשלוש קטגוריות של עבירות תנועה, עוד לפני תחילת ההליך המשפטי. עבירות תנועה חמורות, כמו עקיפה מסוכנת בדרך לא פנויה יכולה להביא לשלילה בת 30 יום. עבירות תחבורה מהרשימה המיוחדת, הכוללת, בין היתר, נהיגה בשכרות או בהשפעת סמים, יביאו לפסילה של 60 יום. גרימת תאונת דרכים עם נפגעים, גם אם זו עבירה ראשונה, תביא לפסילה לשלושה חודשים. הפסילה האוטומטית מחייבת שימוע בידי קצין משטרה שייערך לא אחרי ארבעה ימים מיום העבירה. עניין נוסף, מאוד משמעותי הוא פסילה מנהלית לשלושים יום של הרכב עצמו שנקבעת גם היא לאחר שימוע.

התנהלות בשימוע מול קצין משטרה

השימוע מול קצין המשטרה הוא הליך מהיר המקדים את ההליך המשפטי, שבא למנוע המשך נהיגה של נהג מסוכן על הכביש. מומלץ להיוועץ עם עו”ד המתמחה בענייני תחבורה  עוד לפני השימוע שיעזור לכם להתנסח בשימוע ולהציג טיעונים לזכותכם. במידה והרכב שבו בוצעה העבירה לא שייך לכם, ניתן לבקש ויתור על הפסילה המנהלית על מנת לאפשר לבעל הרכב להמשיך להשתמש בו.

מניעת שלילה בבית המשפט

משך השלילה של רישיון נהג שביצע עבירה חמורה או כבר הורשע בעבר בעבירות דומות יכול להיות שנתיים, ארבע שנים ויותר בהתאם לחומרת העבירות. לעו”ד תעבורה יש מספר דרכים להשפיע בבית המשפט על הכרעת הדין: ניתן (במקרים נדירים) להציג ראיות שמוכיחות שהנהג לא ביצע את העבירה או להציג ראיות שיביאו לשינוי בסעיף האישום לטובת הנאשם. כשאין ראיות משמעותיות מהסוג הזה, ניתן להציג בפני השופט את אופיו הטוב של הנאשם, העדר עבירות קודמות, נסיבות מקלות לביצוע התאונה או לבקש הקלה במקרה שמשלח ידו ופרנסת משפחתו של הנאשם תלויה בנהיגה. בנוסף, יש מקרים בהם ניתן לבטל כתב אישום בגלל התנהלות לא כדין של השוטר שפעל במקום העבירה. לדוגמא, הוכחה לכך שהשוטר לא וידא של הנאשם לא אכל ולא עישן 15 דקות לפני בדיקת אלכוהול באמצעות ינשופון – יכולה לפסול את סעיף האישום על נהיגה בשכרות.

כפי שידוע לכולנו, מי שנתפס על ידי שוטר על עבירות תחבורה חמורות, יתקשה להכחיש או להציג ראיות אחרות מול דיווחו של השוטר, שנתפס כמהימן בבית המשפט. לכן, חשוב מאוד להעזר בעו”ד תעבורה שמתמחה בהצגת הדברים מל השופט או במציאת פרצות שיאפשרו הקלה בעונש או ביטולו.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

דילוג לתוכן