דיני המשפחה עוסקים בנושא החשוב והיקר ביותר לליבנו, המשפחה שלנו. מדובר בתחום רחב העוסק במגוון ענפים הדורשים ידע רב, מומחיות ומיומנות. בניגוד לסברה הרווחת, עורך דין לדיני משפחה, לא עוסק רק בגירושין ונישואין, אלא גם בסוגיות רבות ומגוונות, שכדאי לדעת עליהן.
ענייני נישואין וגירושין:
בישראל, ענייני נישואין וגירושין הם סבוכים במיוחד, לאור העובדה שהם מורכבים ממספר דינים והליכים אפשריים. בתחילה, בני זוג המעוניינים להתגרש, יצטרכו לעשות זאת בבית הדין הרבני, שכן נישואין וגירושין נעשים על פי הדין הדתי. בד בבד, זוג שמתגרש צריך גם לערוך חלוקת רכוש שנצבר במהלך השנים במסגרת חיי הזוגיות, וכן, להגיע להסדרים בענייני המשמורת של ילדיהם המשותפים, וגם להגיע להסכמה לעניין גובה המזונות.
עורך דין העוסק בדיני משפחה, ייצג את בן או בת הזוג בשלב הגירושין על כל הליכיו ושלביו. עורך דין משפחה מיומן, ידע מהי הדרך הטובה ביותר לסיים את הליך הגירושין בתוצאה מיטבית בנסיבות הספציפיות. שכן לעיתים הדרך הנכונה היא לנהל הליכים משפטיים ארוכים, אך לעיתים, ניתן לסיים את הליך הגירושין בהסכמה ובהקדם.
הסכמי ממון:
חוק יחסי ממון, התשל”ג- 1973, קובע כי רכוש של בני זוג, בין אם הוא רכוש שנצבר בתקופת הנישואין, או לפני הנישואין, יחולק חצי בחצי בין בני הזוג, ביום גירושין. עם זאת, מחלוקות רבות בין בני זוג נדונות לא אחת בבתי משפט לענייני משפחה, בכל הנוגע לרכוש משותף. בדרך כלל הטענה הרווחת היא כי אחד מבני הזוג הוא אשר צבר את הרכוש, ולכן לא הוגן יהיה לחלוק אותו עם בת זוגו, שעתה הפכה להיות גרושתו.
אך הדרך הטובה ביותר להסדיר את ענייני הרכוש של בני הזוג לפני נישואין, ובכך למנוע מחלוקות עתידיות ביום גירושין, היא לחתום על הסכם ממון. מדובר בהסכם המצריך ידע משפטי רב וניסיון, אשר רק עורך דין משפחה יכול להעניק. כמו כן, הסכם ממון צריך לקבל תוקף של פסק דין, מבית המשפט לענייני משפחה, על מנת שיהיה בתוקף.
ענייני ירושות וצוואות:
כולנו רוצים לחיות חיים ארוכים ורוויי אושר בחיק משפחתנו, אך במקביל אנו רוצים שקרובינו והסמוכים על שולחננו, ייהנו מחיי רווחה גם לאחר מותנו. לכן, הדרך הטובה ביותר לעשות זאת, היא באמצעות צוואה שתסדיר את חלוקת הרכוש המשפחתי לאחר לכתנו.
אומנם, בישראל קובע החוק כי ישנם יורשים על פי דין, שהם הילדים ובן או בת הזוג. עם זאת, במציאות של ימינו, בה אחוז הגירושין הוא גבוה מאוד, וכפועל יוצא, אנשים רבים מתחילים “בפרק ב” בחייהם. לא אחת מתקיימים מאבקי ירושה בן ילדיו הראשונים של המנוח, לבין ילדיו שנולדו מאישה נוספת לאחר הגירושין. בנוסף לא אחת מתקיימים מאבקי ירושה בין ידועה בציבור שחייה עם המנוח שנים רבות, לבין גרושת המנוח.
עורך דין העוסק בדיני המשפחה, אמור לתת מענה רלוונטי לנסיבות חייך הספציפיים. לכן, אם תרצה לכתוב צוואה, אשר תסדיר את הסוגיות המתוארות לעיל, עורך דין משפחה יהיה הכתובת לכך.
הורות ואימוץ:
זוגות רבים, בין אם זוגות חד מיניים ובין אם זוגות הסובלים מבעיות פוריות, נוטים כיום לאמץ ילדים, או לחתום על הסכמי פונדקאות.
קודם כל, כדי לאמץ ילד בישראל, יש לפעול על פי חוק אימוץ ילדים, התשמ”א- 1981, הקובע את ההסדרים לאימוץ, את הפיקוח שנעשה על הליכי אימוץ ועוד.
פונדקאות היא סיטואציה שבה בני זוג חותמים על הסכם עם אישה שלישית, שבמסגרתו אותה אישה מתחייבת להתעבר מזרעו של בן הזוג הזכר (באמצעות תרומת זרע), והכל בעבור תמורה כספית. עם זאת, כדי להגן על אימהות פונדקאיות וגם על בני הזוג המתקשרים עם אם פונדקאית בהסכם, קובע חוק הסכמים לנשיאת עוברים (אישור הסכם ומעמד היילוד), תשנ”ו-1996 מגוון הסדרים בנושא. בין היתר, קובע החוק כי הסכם פונדקאות צריך להיות מאושר בפני וועדה מטעם משרד הבריאות, וכן קובע החוק הסדרים בעניין מעמדו של הילד שייוולד. החוק גם קובע סיטואציות שבהן האם הפונדקאית יכולה לחזור בה מהסכם.
מכאן, שהליכי פונדקאות ואימוץ הם הליכים רגישים, ומורכבים. מדובר בתהליכים המשלבים גם ניסיון משפטי וגם יכולת רב תחומית, הכוללת עבודה מול עובדים סוציאליים, עובדי משרד בריאות, רופאים, פסיכולוגים ועוד. לכן, קבלת סיוע מעורך דין משפחה, היא משמעותית בהליכים מסוג זה.
גישור בתחום המשפחה:
עורכי דין לענייני משפחה עוסקים בחלקם גם בגישור בין בני זוג, או בין משפחות המצויות בסכסוכים כספיים. לעורך דין משפחה העוסק בתחום בדרך קבע, ידע וניסיון רב, המאפשר לו לגשר בין בני משפחה ניציים, תוך מתן דגש לצרכיהם, והאינטרסים המשותפים של שניהם.