כל מי שהתמודד בעבר עם הליך גירושין יודע כי ישנן 2 אפשרויות לעבור אותו – בצורה “יפה” והדדית או בצורה “מכוערת” ומלאת מאבקים. הדרך האידיאלית היא באמצעות עריכת הסכם גירושין הדדי ואישורו בבית המשפט ואילו הדרך הפחות נעימה טומנת בחובה מלחמות ומאבקי אגו בבית המשפט עד לקבלת את החלטתו החד צדדית של השופט. חלק בלתי נפרד מתהליך החתימה על הסכם הגירושין כולל גם תהליך של גישור, שפותר מחלוקות רבות בדרך לחתימה על ההסכם הנכסף. בשורות הקרובות נלמדכם אודות תהליך הגישור על כל שלביו השונים ויתרונותיו המרובים.
שלבי תהליך הגישור
גישור גירושין נועד לייצר הסכם עליו חותמים שני בני הזוג בהדדיות מלאה תוך שהם שלמים עם כל הסעיפים המצויינים בו. הסכם זה כולל היבטים רבים הנוגעים לסיום הקשר הזוגי הממוסד כגון מזונות הילדים, חלוקת הרכוש, משמורת, הסדרי הראייה, חלוקה בזכויות הסוציאליות וכל נושא אחר שלדעת שני בני הזוג יש להסדירו מראש. שלבי תהליך הגישור מסוכמים בזאת :
• פגישת ייעוץ – בפגישה הראשונה מתרשם המגשר משני בני הזוג, יחסם זה לזו והמחלוקות השונות. בשלב זה מתבצע גם תיאום ציפיות ומנוסחים סעיפים מרכזיים שחשובים לשני בני הזוג.
• פגישות הגישור עצמה – תהליך הגישור צובר תאוצה החל משלב זה, בו שני בני הזוג מתדיינים יחד עם המגשר על הסעיפים השונים שהוגשו על ידו כמסמך ראשוני. המגשר פועל ללא אינטרס והוא קובע לעיתים רבות בדרכים יצירתיות כיצד ליישב את המחלוקות השונות, וע”י כך מרגיע את הרוחות וגורם לכל אחד מהצדדים לחוש טוב עם כל סעיף וסעיף. במקרים פשוטים ייתכן כי תספיק פגישת גישור בודדת ובמקרים סבוכים יותר בהם קשה להגיע לכדי הסכמה, ייתכן כי יעלה הצורך במספר פגישות.
• פגישת החתימה על הסכם הגירושין – בפגישה זו עובר כל אחד מהצדדים על נוסח ההסכם הסופי וחותם עליו בפני המגשר.
תהליך הגישור כולו עשוי להתרחש אצל משרד המגשר (בדר”כ עורך דין לענייני משפחה) המשותף של בני הזוג או לחלופין, בשיתוף פעולה של שני מגשרים שמייצגים את כל אחד מבני הזוג בנפרד. לאחר החתימה על ההסכם פונים בני הזוג אל הערכאה השיפוטית הנבחרת על מנת לאשר אותו, ולאחר מכן נקבע המועד לטקס הגירושין הסופי ברבנות.
יתרונות תהליך הגישור
חשוב מאוד לנסות לעבור תהליך של גישור כאשר מעוניינים להתגרש. להליך זה מספר יתרונות לא מבוטלים כגון חיסכון בכסף עבור ייצוג משפטי ארוך בבית המשפט, הקלה משמעותית על הסערה הרגשית המתחוללת במהלך הגירושין עצמם, סיום המחלוקות כאשר שני הצדדים “מנצחים” ללא מאבק בבית המשפט וכפועל יוצא מכך, תקשורת טובה בין שני בני הזוג בזמן ולאחר הגירושין בפועל.