פעמים רבות לצרכי השגת יתרון משפטי על פני אדם אחר או לצרכי נקמה גרידא, מוגשות תלונות שווא במשטרה ש- "מסבכות" את החשוד וגורמות לו נזק רב. למרבה המזל, כיום בהחלט ניתן לטפל בתופעה ולהפעיל מספר סנקציות שירתיעו את מגיש התלונה בכל מקרה בו מוכח כי אכן הייתה זו תלונה שקרית. מה המשמעות של הגשת תלונת שווא ומה ניתן לעשות כנגדה? להלן כל המידע.

המקרים השכיחים בהם מוגשות תלונות שווא

נקמה או השגת יתרון – אלו שני המקרים הבולטים שמאפיינים הגשת תלונת שווא במשטרה. באופן ספציפי יותר, ניתן למנות מספר מצבים שכיחים שגורמים לאנשים לגשת למשטרה עם תלונות שקריות ודמיוניות כגון במקרה של הליך גירושין או ריבים בין שכנים. ההיגיון שמאחורי "הדבקת" התלונה ברור – ככל שהאדם המאשים מסוגל להסב נזק רב יותר לנאשם, הוא יכול לגרום לו "להתקפל" ולהיכנע לדרישותיו.

תלונת שווא – עבירה פלילית לכל דבר ועניין

בהליך פלילי המדינה היא התובעת ועל כן כאשר מסתבר כי הוגשה תלונת שווא, מן הראוי היה כי המדינה תפעל בתביעה נגדית כנגד המתלונן ששיקר. אלא שהמציאות מראה כי המדינה נוטה "להקל" על מגישי עבירות שקריות ולא תובעת תביעה נגדית במקרים אלו, אלא אם מדובר במקרה חמור, בולט ובעל חשיבות גדולה בעיני הציבור. מסיבה זו ניתן להגיש כנגד אדם שנמצא כי הגיש תלונה שקרית במשטרה תביעה פלילית נגדית, שכן הגשת תלונת שווא נחשבת לעבירה פלילית לכל דבר ועניין. למעשה, מדובר בעבירה פלילית שגורמת לנאשם "לזכות" ברישום פלילי ומשטרתי וכמו כן, במאסר פוטנציאלי של עד 5 שנים.

הגשת תביעת פיצויים אזרחית

אפיק נוסף בו ניתן לפעול כנגד מגיש תלונת שווא הוא המסלול האזרחי בתביעת נזיקין. מאחר והגשת התלונה הכוזבת מהווה לשון הרע, הרי שניתן לתבוע במסגרת האזרחית ולדרוש על כך פיצוי כספי שמייצג את הפגיעה. גובה הפיצוי המבוקש הינו נגזרת של הוצאות המשפט, עוגמת הנפש והפגיעה בנאשם (במיוחד אם מדובר בדמות ציבורית). כלומר, הגשת תביעה פלילית ממצה את הדין עם מגיש התלונה הכוזבת אך אינה מפצה את הנאשם, וזאת לעומת המסלול האזרחי.

הדרך לפעול כנגד תלונת שווא שהוגשה נגדכם היא באמצעות פנייה אל עורך דין פלילי מקצועי ומנוסה. איש מקצוע זה ידע לתכנן היטב את הפעולות האסטרטגיות להוכחת הטענה השקרית והגשת סוג התביעה שכנגד, ואף יתזמן את הגשת התביעה בצורה המושכלת ביותר שתשפר את סיכוייכם משמעותית.

דילוג לתוכן